Paskalya, İsa Mesih’in dirilişini simgeleyen bir Hıristiyan bayramıdır. Birçok Hıristiyan için Paskalya, yaşamın ölüme karşı kazandığı zaferin kutlamasını temsil eden yılın çok önemli bir zamanıdır. İncil’e göre İsa’nın Kutsal Cuma olarak adlandırılan günde çarmıhta öldüğü daha sonra dirildiği ve Paskalya Pazar günü yeniden hayata döndüğü yer alır. Paskalya, ilkbaharda dolunaydan sonraki ilk pazardır. Dolunayın ne zaman olduğuna bağlı olarak 21 Mart ile 25 Nisan arasında her yıl farklı tarihlerde kutlanır. Birçok Hıristiyan için bu zaman İsa Mesih’in yaşamını düşünerek, dua ederek, kutlayarak kilisede vakit geçirerek ya da arkadaş ve ailelerle birlikte özel yemekler düzenleyerek bir araya geldikleri bir vakittir. Hıristiyan olmayanlar için ise Paskalya tatili zamanı, seyahat ya da aile ve dostlarla vakit geçirmek için iyi bir zamandır.

Paskalya tavşanı ve çikolata, Paskalya yumurtaları, yeni kıyafetler giymek, tebrik kartları alışverişi ve bahar tatili bu dönemin modern geleneklerindendir. Peki tüm bu modern geleneklerin kaynağı nedir?

Paskalya’da çikolatalı yumurta yenmesi en tanıdık geleneklerden birisidir. Başlangıcına gidersek, Paskalya’dan önceki hafta yani Kutsal Hafta diye nitelendirilen zamanda kilise liderleri tarafından yumurta yenmesine izin verilmiyordu, böylelikle o hafta yumurtlanan yumurtalar saklanıp Kutsal Hafta yumurtaları olarak süslendi ve daha sonra çocuklara hediye edildi. Ortaçağ bilim adamlarına göre Paskalya yumurtalarının yaygın kullanımı, Paskalya’da yumurtaların yasaklanması ve ardından Paskalya’da bu durum için kutsanmasından kaynaklanmaktadır. Victorialılar zamanında ise bu gelenek Paskalya hediyelerini de içinde barındıran saten kaplı karton yumurtalara uyarlandı ve zamanla insanların keyif aldığı bir gelenek haline geldi.

Pek çok kaynağa göre bu Paskalya yumurtası geleneğinin izleri Mezopotamya’nın ilk Hıristiyanlarına kadar uzanmakta ve oradan Ortodoks Kiliseleri aracılığıyla Doğu Avrupa ve Sibirya’ya, daha sonra da Katolik ve Protestan Kiliseleri aracılığıyla Avrupa’ya yayılmıştır. Orta ve Doğu Avrupa’da kullanılmaya devam edilen en eski gelenek tavuk yumurtasının boyanması ve süslenmesidir. Yumurtalar genel olarak geleneksel bir doğurganlık ve yeniden doğuş sembolü olmasına rağmen, Hıristiyanlıkta Paskalya Bayramı kutlamaları için Paskalya yumurtaları, İsa’nın diriltildiği boş mezarı simgelemektedir. Buna ek olarak, eski bir gelenek de Paskalya yumurtalarının “Mesih’in çarmıha gerildiği sırada dökülen kanının anısına” kırmızıya boyanmasıdır. Renkli folyoya sarılı çikolatalı yumurtaların, elle oyulmuş tahta yumurtaların veya çikolata gibi şekerlemelerle doldurulmuş plastik yumurtaların kullanılması ise bu geleneğin modernize halidir diyebiliriz.

Paskalya Tavşanı’nın hikayesi ise tahmin edebileceğiniz gibi Pagan inançlarıyla bağlantılı olup19. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Tavşanlar genellikle yüksek doğum oranlarından dolayı yeni yaşamın sembolü olarak görülmüştür ve efsaneye göre Paskalya Tavşanı, iyi çocuklar için yumurta bırakır, süsler ve saklarmış. Bu nedenle bazı çocuklar festivalin bir parçası olarak Paskalya yumurtası avına çıkar. Paskalya tavşanının yanı sıra tüm Paskalya yumurtalarının tavşan dışında, İsviçre’de bir guguk kuşu, Almanya’nın bazı bölgelerinde ise bir tilki tarafından dağıtıldığına inanınılır. Bölgeye göre küçük farklılaşmalar olsa da aslında bu dini inançlara dayalı bayram özellikle çocuklar için eğlenceli bir festival zamanıdır.

BUNLAR DA İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!